Mi az, hogy balkezes toll?

 

 

Sokan teszik fel ezt a kérdést, jobbkezesek és balkezesek egyaránt. Ezért úgy döntöttem, hogy összegyűjtöm egy csokorba azokat a jellemzőket, amitől balkezes vagy balkezesnek ajánlott egy toll.

 

Ha van balkezes toll, akkor vajon van jobbkezes toll is? Nos, ez is ki fog derülni az alábbi összefoglalóból.

 

A tollak mellett természetesen születtek ceruzák, filcek és zsírkréták is, melyeknél a gyártók kisebb-nagyobb mértékben figyelembe vették a balkezes felhasználókat (is).

Mivel a tollak esetében merül fel a legtöbb megoldandó probléma, így ez az írás most a tollakat veszi górcső alá.

 

 

Miért? Van probléma?

Jobb kézzel írsz? Hallottál már a balkezesek írási nehézségeiről? Talán, ha van írni tanuló balkezes kisgyerek a környezetedben, akkor igen. Balkezes felnőttől? Valószínűleg nem. Nem beszélünk róla. Talán azért, mert mi balkezesek sem tudjuk, hogy van már segítség a számunkra, ezért nem látjuk értelmét. De amikor balkezesekkel beszélgetek a témáról, rögtön megnyílnak és feltárják a gondjaikat, amit addig nem tudtak kivel megosztani. Mindig rácsodálkoznak, hogy egy toll vagy ceruza is lehet olyan tulajdonságú, amitől az számukra kényelmesebb vagy előnyösebb.

Ha Te is így vagy ezzel kedves bal kézzel író sorstársam, akkor remélem neked is tudok segíteni az alábbi összefoglalóval.

 

Miért is olyan nagy kihívás egy bal kézzel író személy számára az írás?

Az alap gond, hogy balról jobbra írunk. Vagyis egy bal kézzel író személy tolja és nem húzza az íróeszközt. Egy jobbkezesnek ugyanilyen gondot okoz, ha jobbról balra kell írnia, de ez ritkább.

Lássuk, ez az egyszerű tény, milyen további problémákat generál és milyen megoldásokat találtak rá a szakorvosok és írószer gyártók.

 

 

1. Ferde hegy

A probléma: egy normál töltőtollal egy balkezes karcolja a papírt, mivel a toll hegye belevésődik a papírba a tolás hatására és nehezen jön a tinta is.

A megoldás: egy balkezes töltőtoll hegye, a másik irányba csapott, vagy gömbölyített, ennek köszönhetően simán csúszik a papíron balról jobbra, a tinta egyenletesen folyik írás közben, sőt csak akkor indul el, ha a hegy bal oldalát nyomják a papírra.

Találkozhatunk balkezeseknek kialakított csapott heggyel tusfilcek esetében is.

 

 

Balkezes töltőtoll - Részletekért kattints a képre! Jobbkezes, balkezes, egyenes, általános

 

 

2. Gyorsan száradó tinta

A probléma: nálunk balkezeseknél alap jelenség, hogy elmaszatoljuk az írásunkat, hiszen a kézfejünk az íráson halad. Egy normál tinta esetében a bal kezünk oldala a kis ujjnál és az alatt tintás lesz és még a leírt szöveg is csúnya, elmaszatolódott. Néhányan úgy próbálják elkerülni ezt a jelenséget, hogy az írásuk alatt vagy felett vezetik a kézfejüket, ami rossz kéztartáshoz, az utóbbi az ún. kampós vagy horgos fogáshoz vezet.

A megoldás: az azonnal száradó tinta. Ma már kapható ilyen tintával golyóstoll, rollertoll, de még tűfilc is.

 

 

 

 

 

 

3. Gördülékeny tinta

A probléma: egy nem simán folyó, tapadó vagy kihagyó tinta tovább nehezíti egy bal kézzel író személy számára az írást. Az ilyen tintájú tollakat még erősebben nyomjuk a papírra, hogy határozott, összefüggő nyomot hagyjunk, ami kézfáradáshoz, kéz fájdalomhoz vezethet. Azt gondolom, hogy egy ilyen tintájú tollat egy balkezes, amint tud, lecserél.

A megoldás: a simán, egyenletesen folyó tinta. Szerencsére ilyen tintából is széles a kínálat, találhatunk hagyományos és gyorsan száradó változatban is. Azon gyártók, akik kiemelt figyelmet fordítanak a termékfejlesztések során a balkezesekre, a gördülékeny, könnyed írást elősegítő tintáknál egyértelműen jelzik a termék csomagolásán, leírásában, hogy az balkezesek számára ajánlott.

 

 

4. Eltolt hegy

A probléma: eltakarjuk az írásunkat. Ettől az szakadozottá válik, nehezíti számunkra a betűkötést, a betűalkotást, gyakran előfordul a betűk felcserélése, torzulása, valamint emiatt szintén kialakulhatnak a fentiekben említett rossz kéztartások.

A megoldás: az eltolt hegy. Ennek az az előnye, hogy láthatóvá válik az írás. Több gyártó is foglalkozott ezzel a témával, és fejlesztett ki egyedi, a hagyományostól eltérő formákat.

 

 

Yoropen golyóstoll - Részletekért kattints a képre!Maped Visio Pen golyóstoll - Részletekért kattints a képre!

 

 

5. Ergonomikus fogózóna

A probléma: helytelen tollfogás, valamint görcsösen, szorongatva fogjuk a tollat, hogy képesek legyünk a papír rostjain átküzdeni magunkat, ettől nagyon hamar elfárad a kezünk.

A megoldás: az ergonómia, azaz emberhez igazítás. Ez növeli a termék használhatóságát, egyszerűsíti, megkönnyíti a kezelését. Ez a tollak esetében is igaz. Ennek következtében találkozhatunk nemcsak balkezes, de jobbkezes tollal is. Mitől más a két toll? Az ilyen tollak markolatán mélyedéseket képeznek ki a három fogóujjnak, melyek követik az ujjak vonalát. Ennek következtében a jobb- és balkezes tollak egymásnak tükörképei. Az ilyen tollak segítik elsajátítani a helyes íróeszköz tartást és nem engedik lecsúszni az ujjakat a hegy irányába. Ha a megfelelő tollat vesszük a kezünkbe, akkor egyértelműen kényelmesnek érezzük a fogását, kisebb erőkifejtésre kényszerülünk.

Személyes megjegyzés: az ilyen íróeszközök kifejlesztésénél a gyártók a rajzolni, írni tanulókra gondoltak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felnőttek körében, ahol már rögzült a tollfogás, az ergonomikus markolatú tollak, csak azok számára kényelmesek, akik a három fogóujjukat szabályosan tartják.

 

 

Stabilo Easyoriginal rollertoll - Részletekért kattints a képre!Stabilo Smartball golyóstoll - Részletekért kattints a képre!Stabilo Easyoriginal rollertoll - Részletekért kattints a képre!

 

 

6. Háromszög és vastag test

A probléma: itt szintén a görcsös, szorongató fogás, a kézfáradás és a helytelen íróeszközfogás a kiinduló alap.

A megoldás: úgyszintén az ergonómia, de egyszerűsített változatban. A háromszög test ugyancsak alkalmas arra, hogy a három fogóujjat a megfelelő pozícióba vezesse, a vastag markolat pedig a kezdő rajzolóknak jelent segítséget, de általában a balkezesek is jobban szeretik, mert lazábban tudják kézbe fogni. Emellett a háromszög test jobb- és balkezeseknek egyaránt alkalmas és ajánlott.

 

 

Stabilo LeftRight golyóstoll - Részletekért kattints a képre!Schneider Slider Touch golyóstoll - Részletekért kattints a képre!

 

 

7. Gumírozott, bordázott fogózóna

A probléma: a toló mozdulat miatt a toll nagy ellenállással szemben halad előre, minek következtében a fogóujjak lecsúsznak a tollhegy irányába. Sokszor meg kell szakítani az írásunkat, hogy megigazítsuk a tollat. Ez például jegyzetelésnél nagyon sok időveszteséggel jár. Különösen csúszós számunkra egy sima felületű, fém tolltest. És kánikulában ez csak fokozódik!

A megoldás: a gumírozott és/vagy bordázott csúszásgátló markolat.

 

 

Zebra Sarasa rollertoll - Részletekért kattints a képre!

 

 

8. Könnyű test

A probléma: a nehéz, pl. tömör fém testű tollaknak a megemelése már önmagában is nagyobb erőkifejtést igényel. Kombinálva a balkezes toló írással már az első betű leírásánál fellép a kézfáradás, ezt követően a fájdalom az ujjakban, csuklónál, könyöknél.

A megoldás: bal kézzel író személyek esetében fordítsunk külön figyelmet arra, hogy az íróeszköz minél könnyebb testű legyen. A gyerekeknek készülő tollak, ceruzák többnyire ennek megfelelően készülnek, azonban felnőtteknek készülő exkluzív tollak között találkozhatunk nehéz testűekkel.

Személyes megjegyzés: ajándékba vásárolt, nehéz testű tollat, bármennyire szép is, egy bal kézzel író személy sajnos nem sokáig fog használni.

 

 

9. Íróeszköztartást segítő eszközök

A probléma: rossz íróeszköztartás, rossz kéztartás, rossz testtartás, rossz papírtartás kialakulása.

A megoldás: a fenti problémákra kutató orvosok olyan kiegészítő eszközöket kísérleteztek ki, melyek segítik a helyes tartásmódok elérését. Ezek az eszközök mind a jobbkezesek, mind a balkezesek számára segítséget jelentenek.

Ilyen a gumi ceruzafogó, melyet pl. ceruzára, tollra, ecsetre ráhúzva megvastagítható és csúszásmentesíthető a fogózóna, ezzel meggátolva a szoros fogást. Találkozhatunk henger, háromszög vagy ergonomikus típusúval.

Személyes megjegyzés: Mit tegyünk a csodaszép, ajándékba kapott fémtestű tollakkal? Habár elsősorban gyerekeknek ajánlják, akár felnőttek is alkalmazhatják a ceruzafogót a számukra kedves, de a vékonysága vagy csúszóssága miatt félre tett tollukra, ceruzájukra vagy ecsetükre ráhúzva.

Egy másik segédeszköz, mely két hurokból és egy figurából áll, az íróeszköz elmozdulását megakadályozva és az ujjak helyzetét meghatározva segít elérni a tökéletes ujj-, csukló- és kéztartást. A nagyobb hurkot a csuklóra, a kisebbet az íróeszköz végére kell helyezni, míg a figurát tenyérbe kell fogni.

És nem utolsó sorban egy előrajzolt útmutató, mely a helyes papírlaptartás és ezzel együtt a helyes kéz- és testtartás elérését szolgálja. Balkezeseknek és jobbkezeseknek külön megrajzolva kapható. Gondoltad volna, hogy rosszul tartjuk a papírlapot? És azt, hogy csak azzal, hogy a helyes irányba elforgatod máris láthatóvá válik, amit írsz és még a soraid is egyenesebbek lesznek? Az egész testtartásod javul, a könyököd alá lesz támasztva és valószínűleg a horgos írás sem alakulna ki. Vajon miért nem így tanítják?

 

 

Részletekért kattints a képre!

 

 

Milyen termékek kaphatók a fenti problémák orvoslására?

 

Minden kombináció megtalálható, akárcsak Gombóc Artúr csokoládéinál:

     Kétkezes toll, gyorsan száradó tinta – pl. Zebra Sarasa tűfilc készlet

     Kétkezes toll, megvastagított, gumírozott és/vagy bordázott markolat – ezek többnyire

         bárhol beszerezhetők

     Kétkezes toll megvastagított, gumírozott vagy bordázott markolat + gyorsan száradó és simán folyó

         tinta - pl. Zebra Sarasa rollertoll, Stabilo elastic writer tűfilc

     Kétkezes toll, háromszögtest, vékony markolat + gyorsan száradó, simán folyó tinta – pl. Schneider

         Slider Touch golyóstoll (különböző színű tintákkal)

     Külön jobb- és balkezes toll, ergonomikus markolat + gyorsan száradó, simán folyó tinta – pl. Stabilo

         Smartball golyóstoll

     Külön jobb- és balkezes toll, ergonomikus, vastag, gumírozott fogózóna + gyorsan száradó, simán

         folyó tinta – pl. Stabilo EasyOriginal rollertoll

     Külön jobb- és balkezes toll, háromszögtest + ergonomikus gumírozott fogózóna + gyorsan száradó,

         simán folyó tinta – pl. Stabilo LeftRight golyóstoll

     Balkezes toll, háromszögtest, gumírozott fogózóna + gyorsan száradó, simán folyó tinta + eltolt hegy

         – Maped Visio pen golyóstoll

     Kétkezes toll, háromszögtest + beállítható ergonomikus gumírozott fogózóna + gyorsan száradó,

         simán folyó tinta + eltolt hegy – Yoropen golyóstoll

 

 

 

 

+ 1 Tipp: a Stabilo gyorsan száradó és simán folyó tintájú tollbetétje illeszkedik minden azonos formájú betéttel működő golyóstollba, nem csak a Stabilo tollakba!

 

Részletekért kattints a képre!

 

 

 

A fentieken túlmenően az egyes típusú tollak további hasznos, egyedi tulajdonságokkal is bírnak, melyek még vonzóbbá válhatnak számodra, ha a többfunkciós tollakat keresed.

 

A felsorolt tollak közül részletesebben is bemutatnám az utolsó kettőt, mint érdekességet, hiszen ennél a két tollnál a fejlesztők megpróbáltak minden problémára egyben megoldást találni.

 

 

MAPED Visio pen

Ennek a golyóstollnak kampós nyaka és eltolt hegye van. Azontúl, hogy egy balkezes így tisztán látja, amit ír, az ujjakat is távol tartja a tollhegytől, ezzel csökken az elmaszatolás esélye. A tolltestnél az ergonómiát is figyelembe vették: háromszög alakú a test, lágy, gumírozott, jelölt fogórésszel a három fogóujjnak, mely így a helyes pozícióba vezeti az ujjakat.  Emellett a tintája is gyorsan szárad és egyenletesen folyik.

Azonban vékony testű, ezért csak azoknak ajánlom, akik kedvelik, vagy nem tartják kizáró oknak ezt a tulajdonságot.

Ebből a tollból csak balkezes változat létezik.

 

 

Részletekért kattints a képre!

 

 

YOROPEN

Ez egy kimondottan univerzális golyóstoll. Az egyik specialitása az eltolt hegy, melytől „Z” alakú a toll, ezáltal láthatóvá válik az írás, valamint a kézfej az írás alatt halad, így a balkezesek nem maszatolják el azt. A másik, hogy jobbkezeseknek és balkezeseknek egyaránt használható, alapvetően háromszögletű a fogózóna, ugyanakkor eltekerhető mindkét irányba, így minden típusú tollfogáshoz ergonomikusan beállítható (akár kampós fogáshoz is!). Emellett vastag és gumírozott is a fogózóna, gyorsan száradó, simán folyó tintája van. Minden korosztály számára ajánlott!

Ami esetleg nem mindenki számára lehet szimpatikus, hogy nagyon vékonyan fog. Elsőre meglepő és furcsa toll, de hamar megszokható és megszerethető.

 

 

Részletekért kattints a képre! Tollfogási módok jobbkezeseknek és balkezeseknek

 

Fogózóna ergonomikus beállítása jobb kézre és bal kézre

 

 

 

Remélem, a fenti körképpel sikerült a balkezes tollak világába bevezetnem téged.

Igen változó, hogy kinek mi tetszik, de tény, hogy bármelyik fenti problémára keresed is a megoldást, valamilyen formában már létezik. smiley

 

Ha bővebben is érdekelnek a tollak, esetleg a ceruzák vagy a zsírkréták, akkor gyere és nézz szét a boltban. SZÉTNÉZEK >>

 

Ha nem akarsz lemaradni legfrissebb híreinkről, akcióinkról, blog bejegyzéseinkről, kövesd Facebook oldalunkat és/vagy iratkozz fel hírlevelünkre, melyeket az alábbiakban könnyedén megtehetsz.

 

 

Hírlevél feliratkozás

 


Ha további információra lenne szükséged, kérdezz bátran!

 

Kapcsolat - üzenet

Küldj nekünk üzenetet

Felhasználó
Üzenet
Másolat küldése részemre