Így derítsd ki, balkezes-e óvodáskorú gyermeked!

Szerző: Szikora Melinda

Fotó: Kelly Sikkema

 

Egy nap meglepetten veszed észre, hogy csemetéd átveszi a jobb kezébe adott dolgokat a balba. Újra a jobb kezébe adod, de ő ismét átveszi. Balkezes lenne? Ha eddig nem volt a környezetedben balkezes személy, akkor ijedten kapsz a fejedhez. Most mit csináljak? Egyáltalán biztos, hogy balkezes? Elkezded figyelni őt. Érdekes. Tegnap a jobb kezében volt a kanál, ma meg a balban. A labdát is hol a bal lábával, hol a jobb lábával rúgja. Megváltozhat a kézpreferencia?

Ne pánikolj!

Akkor sem, ha a kicsi egyértelműen balkezes és akkor sem, ha nem egyértelműen. Tekints kihívásként az előtted álló új feladatokra. Egy új világ nyílik meg számodra, melybe most segítek belépni. A többi rajtad áll!

 

Kezdjük néhány alap információval

1. Dominancia jelentése: fölérendeltség, irányító jelleg

2. Lateralitás = oldaliság: A test jobb vagy bal oldali testrészeinek előnyben részesítése az ellenkező oldallal szemben.

3. Keresztezett dominancia, keresztlateralitás: előfordul, hogy az egyik oldal nem teljesen domináns, a páros testrészek közül egyesek ellenkező oldalon dominánsak. pl. egy balkezesnek a jobb szeme és/vagy jobb lába domináns.

4. Agyféltekék szerepe: A bal agyfélteke irányítja a test jobb oldalát, a jobb agyfélteke pedig a test bal oldalát. A két agyfélteke különböző funkciókat lát el.

 

AGYFÉLTEKE

BAL

JOBB

Beszéd
Logika
Számolás
Stratégia
Tudomány
Realitás
Elemzés
Részletek
Jelen és múlt                                                  
Művészet
                          KREATIVITÁS
Játék
                    Szenvedély
Megérzés
                                            Szabadság
Térlátás
                      Egészre figyelés
Jelen és jövő
                Érzelem

 

5. A balkezesek aránya a Földön becslések alapján 10-15%. A kétkezeseké, akik mindkét kezüket egyformán jól tudják használni, pedig csak 1%.

6. A balkezesség veleszületett tulajdonság. Nem lehet megváltoztatni, hogy egy embernek melyik a domináns keze, lába, szeme stb. Az átszoktatással a gyengébb és kevésbé koordinált kezét kell egy bal domináns embernek használnia, ami sokkal nagyobb összpontosítást igényel. Ettől hamar kifárad és szükségtelenül esetlen lesz. A nem domináns kezével nem képes ugyanolyan hatékonyan és precízen elvégezni feladatokat, ami sikertelenséget és önbizalomhiányt okozhat.

7. A statisztikák alapján a balkezesség örökölhető, de a genetikai kutatások ezt még nem támasztják alá egyértelműen.

 

Mikor alakul ki a kézpreferencia és domináns oldal?

1. Némelyik gyermeknél már fél éves korában nyilvánvalóvá válik a kézpreferencia, de sokuknál inkább 6 éves korra vagy még később.

2. A 2-4 évesek cserélgetik a kezüket. Az első néhány év a felfedezés és tapasztalatszerzés időszaka. A csemeték ekkor még próbálgatják mindkét kezüket, hogy melyikkel könnyebb, örömtelibb egy-egy feladatot elvégezniük. Bíztassuk is erre őket. Azonban, ha láthatóan a bal kezét részesíti előnyben, adjunk a kezébe olyan dolgokat, melyeket mindkét kézzel jól lehet használni.

Ugyanígy előfordul, hogy utánozzák a környezetükben lévőket. Így, ha egy balkezes gyermeket jobbkezesek vesznek körül, természetes, hogy olykor jobb kézzel nyúl az étel vagy játék után.

3. 4-6 éves koruk között a gyerekek nagy részénél már kialakul az elsődleges kéz használata.

4. 6-7 éves korra pedig többnyire egyértelművé válik a domináns oldal, azonban az oldaliság teljes kialakulása elhúzódhat akár 8-10 éves korig is. Ha iskolakezdésre sem alakult ki a dominancia, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét, hogy elkerülhessük a véletlen átállításból fakadó kóros következményeket.

5. Azoknál a gyerekeknél, akiknél keresztoldaliság van, a kéz-szem koordináció elhúzódhat. Amennyiben ügyetlenség tapasztalható, javasolt szakember felkeresése a megértéshez.

 

A 4-6 éves korú gyermekünket már érdemes figyelni. Fontos, hogy ezt észrevétlenül tegyük, ne gondolja a gyerek, hogy valami baj van vele.

Beszéljünk a témáról! Vonjuk be a családot, barátokat, hogy ne érezze a gyerek kakukktojásnak magát. Figyeljük meg együtt, hogy apa, anya vagy a testvérke mit melyik kezével csinál. Legyen természetes, hogy mindenki használja mindkét kezét és létezik jobb és bal dominancia, valamint keresztoldaliság.

 

Néhány tevékenység, mely alatt észrevétlenül megfigyelhetjük gyermekünket

1. Szabadtéri játékok:

 • Hívjuk meg a családot, barátokat egy kerti partira vagy menjünk ki a parkba és játszunk labdajátékokat. Nézzük meg, ki melyik kezével dobja vagy melyik lábával rúgja a labdát.
 • Tollasozzunk, teniszezzünk. Vajon ki melyik kezében fogja az ütőt?
 • Építsünk homokvárat vagy ültessünk. Melyik lábukkal nyomják be az ásót az emberek a földbe? Melyik kezükben tartják a kis lapátot, a locsoló kannát, slagot vagy melyik kezükkel nyitják ki a csapot?

Végül ne felejtsük el feljegyezni a kicsinyünk preferenciáját és ha bárkinél is tapasztaltunk keresztoldaliságot.

2. Beltéri játékok:

Szomorú idő van? Itt az alkalom, hogy elővegyük a benti játékokat. Köztük is akad néhány, amellyel lehetőségünk nyílik tesztelni a kezességet.

 • Lássuk a felhúzhatós játékokat. Ezek jobbkezeseknek vannak kialakítva, mivel egy balkezes a bal kezével az óramutató járásával ellentétesen tekerné a felhúzót. Vajon az elővett játékot élvezni fogja a kicsi vagy bosszantónak találja? Hogyan húzza fel? Esetleg a kulcsot fogja kézbe és a játékot forgatja?
 • Játszunk doktorost. Egy műtét remek alkalom a kéz-szem koordináció, a kezesség és ügyesség megfigyelésére.
 • Társasozzunk. A kockadobás és a bábúval lépegetés könnyedén felfedi a családtagok kezességét.

3. Házi munkák, mindennapos tevékenységek

 • Öltözködjünk. Teszteljük például a zoknihúzást. Minden családtagnak adjunk egy pár zoknit és egyszerre vagy egymás után mindenki húzza fel. Ki melyik lábára húzta fel először és ki melyik lábán tud jobban egyensúlyozni?
 • Fogmosás: ki melyik kezében tartja a fogkefét?
 • Van egy kis szemét a padlón. Kérjük meg csemeténket, hogy segítsen feltakarítani. Melyik kezében tartja a lapátot és a seprűt?
 • Mossunk együtt. Tegyük be a ruhákat a gépbe majd csipeszeljük fel őket. Melyik kezével végezte a nehezebb feladatokat a kicsi?
 • Porszívózzunk. Melyik kezében tartja a kis manó a porszívócsövet? És ha figyelmeztetjük, hogy egy játék került a cső útjába, akkor melyik kezével nyúl le érte?

4. Sütés, finomságok készítése

 • Melyik gyerek ne akarna segédkezni a nyalánkságok elkészítésében? Újabb kitűnő lehetőség a preferencia felderítésére a családban. Mérés, keverés, kanálhasználat, szeletelés, öntés, tojásfelütés, süti formák benyomása, díszítés.
 • Na és ki melyik kezét használja az elkészült ételcsodák elfogyasztásához?

 

Fotó: Alex Loup és Thanh Tran

5. Szemhasználat

 • A gyerekek szeretnek lefényképezni bármit. A házikedvencet, a játékukat, egy virágot vagy bogarat. Adjunk a kezükbe hagyományos fényképezőgépet, kamerát vagy készítsünk együtt teleszkópot, kaleidoszkópot. Lássuk melyik szemével néz bele. Ez lesz a domináns.

 

Fotó: Tanaphong Toochinda

 

Szeretnél többet megtudni a balkezességről? Szeretnéd megkönnyíteni balkezes csemetéd dolgát egy jobbkezes világban? Akkor ajánlom figyelmedbe Lauren Milsom: Balkezes a gyermek c. könyvét, mely rendkívül érdekes és hasznos megfigyeléseket, valamint gyakorlati tanácsokat tartalmaz csecsemő kortól a felnőtté válásig. Nálam is kapható.

Érdekel a könyv >>

 


 

Hírlevél feliratkozás

 

Legyél hírlevélolvasó közösségünk tagja!

Hírlevelet csak külön hozzájárulás esetén küldünk.


Miért előnyös Neked a hírlevél feliratkozás?

 • Mindig hallani fogsz a Blog-ban megjelenő új tartalmakról
 • Új termékeinkről és vásárlói akciónkról az elsők között értesülhetsz
 • Egyes tartalmakat csak hírlevélolvasóként érhetsz el
 • Részesülhetsz csak tagoknak szóló exkluzív ajánlatainkból
 • Tagja lehetsz egy balkezesség iránt érdeklődő közösségnek


Érdekel hogyan néz ki egy ilyen hírlevél?
Olvass bele! Hírlevél>>