Bizonytalan vagy, melyik eszköz való (nem csak) balkezes gyermeked kezébe?

Szerző: Szikora Melinda

 

Fotó: Pixabay

 

Jól tudom, hogy idő kell ahhoz, hogy kiismerje magát az ember a termékek és a webshop kategóriái között, ezért úgy gondoltam segíthetek neked azzal, ha egy áttekintést nyújtok ezekről korosztályi bontásban. Ennek segítségével már tudni fogod, hogy mit keress csemetéd számára.

Az alábbiakban felsorolt termékeket a webshop GYEREKEKNEK, ÍRÁS, OLLÓ-> Gyerekeknek menüpontokban találhatod meg. Minden menüpont további alkategóriákra van bontva a könnyebb átláthatóság érdekében, melyeket az összefoglaló után már ismerősnek fogsz találni.

Emellett kereshetsz márkára, legújabb termékre, akciós termékre vagy a termék adatlapján található címkékre (sötétszürke kiemelés). Sőt a főoldal sliderjére (nagykép vetítő) kattintva is. És természetesen egy szavas kereső is rendelkezésedre áll minden oldal fejlécében.

Az összefoglalóban a következő korcsoportokra bontottam a termékeket:

óvoda, iskola alsó tagozat, iskola felső tagozat, középiskola + felsőoktatás.

Lássuk sorban!

 

Óvoda 

Az óvodában rajzolni tanulnak a kicsik, akik kezdetben még marokra fogják a ceruzát, majd lassacskán elsajátítják a háromujjas fogást. A még rutintalan kezecskékbe a könnyebb fogásért a legvastagabb ceruzát, filcet, zsírkrétát, ecsetet javasolt adni, majd ahogy fejlődik gyermekünk, úgy térhetünk át az egyre vékonyabbra. A vastagabb termékeken a gyártók előszeretettel használják a Jumbo megjelölést. Ahol ezt látod, ott biztosan egy vastagabb kivitelről van szó.

Amennyiben a gyermeknek – legyen szó balkezes vagy jobbkezes gyermekről – gondot okoz a helyes rajzoló eszköz tartás megtanulása, úgy kiegészíthetjük felszerelését olyan segédeszközökkel, melyek ebben segítenek. Hogy milyen író/rajzeszközöket és segédeszközöket fejlesztettek ki a gyártók a helyes íróeszköztartás kialakulása érdekében arról, a MI AZ, HOGY BALKEZES TOLL? c. írásomban találhatsz bővebb információt.

Balkezes piciknek kimondottan gondot okozhat a jobbkezes hegyező és olló használata. Ezekből mindenképpen szerezz be egyet az óvodába (ha nincs) és otthonra. Fontos tudni, hogy a hegyező lyukátmérőjéből kétféle van általános használatban. A vékony ceruzákhoz a 8 mm-es, a vastagabb ceruzákhoz a 11 mm-es lyukú szükséges. Mindkettőből létezik külön egylyukú változat, de a nagyobb átmérő többnyire a kétlyukú hegyezőkön található meg. A webshopban minden hegyező adatlapján megtalálod a lyukátmérőt a termékleírásban, valamint a ceruzák adatlapjának alján a kapcsolódó termékek között láthatod a hozzájuk passzoló hegyezőket.

Az ollóval kapcsolatban szintén fontos megemlítenem, hogy nincs olyan, hogy „kétkezes” olló. A balkezes ollónak a baloldali pengéje nyílik felfelé. Nem a markolat határozza meg, hogy balkezes vagy jobbkezes egy olló, az ergonomikus markolat csak a kényelmet növeli.

Az alábbiakban kigyűjtöttem a konkrét termékeket óvodások számára.

 

1. Vastag és/vagy háromszög rajzeszközök

 • Stabilo Woody 3 in 1: egy igazi csemege. Színes ceruza, vízfesték, zsírkréta egyben. Ez az egy henger formájú, ugyanakkor valódi marok ceruza, csak a ceruzabél 10 mm átmérőjű. Vastagabb a jumbo méretnél. Nem olcsó, de nagyon sokoldalú. Imádják a gyerekek, érdemes kipróbálni. Szólóban kapható nálam, hogy lehessen tesztelni. Egyetlen hátrány, hogy speciális hegyező kell hozzá, melyből nincs balkezes változat. Ennek a hegyezésébe be kell, hogy segítsen egy jobbkezes személy. Ez a hegyező nálam is megtalálható (Stabilo Woody hegyező).

 

Stabilo Woody 3 in 1

 

 • Ceruza: Stabilo Trio Thick színes ceruza, Kores TWIN Jumbo piros-kék postairon, Stabilo Easycolors színes ceruza és Easygraph grafit ceruza. - Az utolsó kettő nemcsak háromszög testű, de még balkezes kialakítású is. A felsoroltakhoz a 11 mm-es hegyező szükséges.
 • Zsírkréta – Kores Jumbo
 • Filctoll - Stabilo Trio Jumbo, Stabilo Trio Scribbi. - Ez utóbbi vastagabb testű a jumbo méretnél és specialitása, hogy az asztalra nyomva visszahúzódik a hegy, így az kitörhetetlen.

 

Stabilo Trio Scribbi

 

2. Hegyező: mivel a vastagabb ceruzák javasoltak ebben a korban, ezért a 11 mm-es lyukúakat venném számba. Ezek: Stabilo Easycolors/graph egylyukú, Stabilo Easy 3 in 1 háromlyukú, Kum Mikro kétlyukú, Kum Dr Sattler Medi Grip kétlyukú, Kum alumínium kétlyukú, Kum ClickClack kétlyukú.

3. Olló: ebből elég széles a kínálat, így ez esetben kérlek, tekints el a felsorolástól. Azonban lényeges a lekerekített hegy és a méret, ami 11-14 cm teljes hossz és 4-5 cm átvágás. Ezen felül a dizájn és a színek befolyásolhatják a választást.

4. Kisegítő eszközök, kiegészítők (jobb- és balkezeseknek egyaránt)

 • Kum Dr Sattler asztali alátét
 • Kum Dr Sattler ceruzafogó
 • Handiwriter figurás írás segéd
 • Jobb- és balkezes írás és képességfejlesztő feladatlapok óvodásoknak

Az óvodásoknak való termékek megtekintéséhez kattints ide >> ÓVODA

 

 

 

Iskola alsó tagozat

Az írás tanuláshoz továbbra is a vastagabb testű vagy fogózónájú, valamint az ergonomikus és háromszög forma javasolt. Mindegyiket megtalálhatjuk a ceruzák és tollak körében is.

Ahol még oktatják a töltőtollal való írást, ott a balkezesek részére vegyük meg a nekik kialakított változatot, mely nem akad fenn a papíron, nem karcolja azt.

A grafitceruzák két nagy csoportra oszthatók. A faragósra és az utántölthető nyomós irónra.

A töltőceruzákból korosztályok szerint többféle vastagságú ceruzahegyű kapható, a ceruzabél minősége alapesetben HB, egyes típusokhoz található 2B-s, mely puhább, rajzoláshoz előnyösebb.

Tollal való írásnál egy bal kézzel író számára fontos még a nem maszatolódó tinta, a simán folyó tinta, a csúszásmentes fogózóna, a könnyű test. Hogy miért, arról részletesebben a MI AZ, HOGY BALKEZES TOLL? c. összefoglalómban bővebb ismertetőt is találhatsz.

Az olló és a hegyező az iskolában is fontos kellék. Ha esetleg még nincs balkezes verziója gyermekednek, akkor érdemes felszerelkezni vele. További információ fentebb az óvodás szekcióban olvasható.

Meglephet, de vonalzóból is létezik balkezes változat, ahol a számok jobbról balra emelkednek. Itt a boltban találhatsz 15 és 30 cm-est, színtelent és színeset, törhetetlent és hajlékonyat, valamint színben összeillő kicsit és nagyot.

És végül, de nem utolsó sorban radírból is gyártanak már háromszög testűt a kényelmesebb, biztosabb fogásért.

Jöjjenek a konkrét termékek.

 

1. Vastag és/vagy háromszög és/vagy ergonomikus íróeszközök

 • grafit ceruza
  • faragható: Stabilo Easygraph
  • töltőceruza: Stabilo Easyergo 3.15, Stabilo Easyergo 1.4, Stabilo Leftright 2 HB és 2B (kifutó), Yoropen 1.8 HB és 2.8 2B
 • színes ceruza: Stabilo Trio Thick színes ceruza, Kores TWIN Jumbo piros-kék postairon, Stabilo Easycolors színes ceruza. - Az utolsó nemcsak háromszög testű, de még balkezes kialakítású is. A felsoroltakhoz a 11 mm-es hegyező szükséges.
 • rollertoll: Stabilo Easyoriginal, Zebra Sarasa
 • golyóstoll: Stabilo Smartball, Stabilo Leftright (kifutó), Maped Visio, Yoropen
 • filctoll: Stabilo Trio A-Z 0.7, Stabilo Trio 2 in 1 0.5-2.0,
 • zsírkréta: Kores Jumbo, Kores normál, Nebulo
 • töltőtoll: Lecsavarható kupakos, Premium

2. Hegyező

 • egylyukú: Stabilo Easycolors/graph (11 mm), Maped I-gloo (8 mm)
 • kétlyukú: Kum Mikro, Kum Dr Sattler Medi Grip, Kum alumínium
 • háromlyukú: Stabilo Easy 3 in 1 háromlyukú - A harmadik lyuk a Stabilo Easyergo 3.15-höz való.

3. Olló: a legkisebbeknek még a lekerekített hegyű, kb. 14 cm teljes hosszúságú ollók ajánlottak, a nagyobbak már hegyeset is kézbe vehetnek, ezek közül a 16 cm-es ajánlott. Az iskolában bizonyára mondani fogják, hogy mikor milyen ollóra lesz szükség. Mivel bő a kínálat, kérlek, tekints el a felsorolástól.

4. Vonalzó

 • 15 cm: Kum áttetsző víztiszta és színes, nem áttetsző színes
 • 30 cm: Kum áttetsző víztiszta, nem áttetsző színes, Maped Helix áttetsző kék

5. Radír: Stabilo Leftright (kifutó), Maped Pyramide

6. Segédeszközök: ld. fentebb az óvodás szekcióban. Kiemelném még, hogy a gumi ceruzafogó nemcsak íróeszközre, hanem ecsetre is ráhúzható. Vékony ecseteknél meggátolja a szoros fogást.

 

Az első és második osztályosoknak való termékek megtekintéséhez kattints ide >> Első és második osztály

A harmadik és negyedik osztályosoknak való termékek megtekintéséhez kattints ide >> Harmadik és negyedik osztály

 

 

Iskola felső tagozat

Itt már a vékonyabb íróeszközök is biztonsággal alkalmazhatók, de mivel a balkezeseknek megerőltetőbb a balról jobbra írás, így továbbra is javasolt az ergonomikus és háromszög forma a korábban már tárgyalt egyéb jellemzőkkel.

Ami az alsó tagozathoz képest új iskolai vagy hobbi szerként felmerülhet az pl. a színes golyóstollak és tűfilcek, olajpasztell kréta, balkezes geometria készlet, balkezes spirálfüzet vagy felül spirálozott füzet, esetleg nagyobb ollók.

Az alábbiakban csak a korábban nem említett termékeket találod.

 

1. Vékony és/vagy háromszög és/vagy ergonomikus íróeszközök

 • grafit ceruza: Stabilo Smartgraph 0.7 (kifutó)
 • színes ceruza: Maped Color Peps Duo és Akvarell, Kores Triangular, Kores Twin 
 • tűfilc: Zebra Sarasa, Stabilo’s move the elastic writer (kifutó)
 • színes golyóstoll: Schneider Slider Touch XB érintőtoll 0.7
 • olajpasztell kréta: Stabilo Trio

2. Vonalzó: Maped geometria szett

3. Spirál füzet: Everest vonalas spirálfüzet A5 és A4

 

A 11-12 éves kortól javasolt termékek megtekintéséhez kattints ide >> Felső tagozat

 

 

Középiskola, felsőoktatás

Ezeknél a korosztályoknál már nincs eltérő eszköz igény, egyedül az ollóból vehetünk nekik felnőtteknek való méretet, ez kb. 20 cm.

Amennyiben még nem rendelkezik gyermeked balkezeseknek való eszközökkel, úgy kérlek olvass vissza az előzőekben tárgyalt részekhez.

Ugyanakkor mivel az iskola ezen időszakaiban megnő a jegyzetelések mennyisége, a sok írás miatt kiemelten ajánlom a Zebra Sarasa zselés rollertollat, melynek nagyon gördülékeny a tintája, siklik a papíron, ezért igen könnyed vele írni.

Zebra Sarasa zselés rollertoll

 

Bízom benne, hogy a fenti termékkalauzzal tudtam neked segíteni a döntésben. Ha igen, akkor a bejegyzés bármelyik linkjére kattintva máris megnézheted az adott kategóriába tartozó termékeket, vagy választhatod a főkategóriát is ide kattintva >> GYEREKEKNEK

További segítség tőlem Neked, hogy készítettem néhány előre összeállított termékcsomagot, melyek szintén útbaigazítást nyújtanak az eltérő korosztályoknak való termékek között.

Ezeket itt találod: Alapcsomagok

 

Ha lennének további kérdéseid, kérdezz bátran az alábbi mezők kitöltésével, vagy keress telefonon.

 

Kapcsolat - üzenet

Küldj nekünk üzenetet

Felhasználó
Üzenet
Másolat küldése részemre

 


Hírlevél feliratkozás

 

Legyél hírlevélolvasó közösségünk tagja!

Hírlevelet csak külön hozzájárulás esetén küldünk.


Miért előnyös Neked a hírlevél feliratkozás?

 • Mindig hallani fogsz a Blog-ban megjelenő új tartalmakról
 • Új termékeinkről és vásárlói akciónkról az elsők között értesülhetsz
 • Egyes tartalmakat csak hírlevélolvasóként érhetsz el
 • Részesülhetsz csak tagoknak szóló exkluzív ajánlatainkból
 • Tagja lehetsz egy balkezesség iránt érdeklődő közösségnek


Érdekel hogyan néz ki egy ilyen hírlevél?
Olvass bele! Hírlevél>>